Wiki Reclamebureau Connexx: webdesign flash website cms seo  logo huisstijl  brochure grafisch ontwerp reclame marketing reclamebureau narrowcasting

Reclamebureau » Wiki » Webdesign » Responsive web design vraagt om een integrale aanpak (deel 2)

Responsive web design vraagt om een integrale aanpak (deel 2)

Geplaatst op 7 juni 2015

Voor een webdesigner is het vandaag de dag de grootste uitdaging om een website te ontwikkelen die zowel op grote als kleine apparaten kan worden bekeken. Een specifieke techniek die wordt ingezet om aan deze uitdaging te kunnen voldoen gaat schuil onder de naam responsive web design (RWD). Deze techniek is een specifieke benadering van webdesign, waarmee een website in staat wordt gesteld om op verschillende apparaten optimaal te worden weergegeven.

Vorige week is een introductie gegeven van de basis van responsive web design. Verschillende functies waaronder HTML5, CSS3, media queries en flexibele grids zijn in het eerste deel reeds besproken. Hieronder worden de functies "flexibele schermresolutie" en "flexibele media" uitgebreid beschreven. Daarnaast worden aanvullende opties behandeld en een uiteengezetting gegeven over het verschil tussen een mobiele website en responsive web design.

 

Webdesign


De basis van responsive web design (vervolg)

Flexibele schermresolutie

Een ander belangrijk onderdeel van responsive web design is het ontwikkelen van een flexibele schermresolutie, afgestemd op verschillende beeldschermen met bijbehorende afmetingen. Met een flexibele schermresolutie is het mogelijk om de resolutie effectief af te stemmen op de verschillende afmetingen, functionaliteit en de gebruikte kleuren van de nieuwste apparaten.  

Flexibele media

Ook het schaalbaar maken van media, waaronder afbeeldingen en video’s, is een essentieel aspect van responsive web design. Websites beschikken over het algemeen over afbeeldingen met vaste afmetingen. Bij een responsive website is het daarom ook van belang dat de media schaalbaar gemaakt kan worden, om zodoende aangepast te kunnen worden aan de schermresolutie van het apparaat. In vergelijking tot het schaalbaar maken van afbeeldingen vergt het creëren van flexibele video’s de nodige creativiteit. Een ander belangrijk aandachtspunt is de laadsnelheid van media. Zet bijvoorbeeld verschillende bestandsformaten van een afbeelding op de server. Een kleiner bestandsformaat van een afbeelding, dat tevens beschikt over een lagere afbeeldingsresolutie, kan dan snel worden geladen op bijvoorbeeld een smartphone.

Aanvullende opties voor de responsive website

Om het gebruiksgemak van uw responsive website en daarmee samenhangende een optimale gebruikerservaring aan te bieden, kunt u diverse functionaliteiten aan uw site toevoegen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de belangrijkste content direct zichtbaar is en overzichtelijk wordt getoond op elk afzonderlijk apparaat. Door middel van het gebruik van in- en uitklapbare blokken wordt het mogelijk om specifieke webcontent eenvoudig te openen of te sluiten. Ook het gebruik van grote buttons maken het gemakkelijk om met behulp van een smartphone op een button te klikken. Al deze functies hebben als doel om de gebruiksvriendelijkheid van uw website sterk te verbeteren en optimaal gebruiksgemak voor gebruikers van verschillende apparaten  te creëren. Door gebruik te maken van een responsive website bent u in staat om alle internetgebruikers optimaal te bedienen.

Responsive web design vs. mobiele websites 

Een mobiele website staat los van de desktop versie en kan uitsluitend worden getoond op tablets en smartphones. De mobiele website wordt daarom een afgeslankte versie specifiek ontworpen voor mobiele apparaten. Mobiele internetgebruikers worden daarom doorverwezen naar de mobiele versie. Zoekmachines beschouwen de mobiele versie daarnaast als een geheel nieuwe website. Dit is uiteraard ook van invloed op zoekmachine optimalisatie (SEO) en het analyseren van bezoekersgedrag.  Door gebruik te maken van responsive web design is het niet meer nodig om een afzonderlijke (mobiele) website te ontwerpen. SEO wordt hierdoor slechts op één website toegepast.  In tegenstelling tot een mobiele website is het daarnaast enkel vereist om nieuwe content op één website toe te voegen. Na het plaatsen wordt de content direct responsive. Daarnaast is de website niet alleen in staat om alle content aan te passen aan de eigenschappen van alle huidige apparaten, maar ook aan de specificaties van toekomstige apparaten.   

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden op het gebied van responsive web design? Op de website van Connexx Communications vindt u aanvullende informatie over alle mogelijkheden op het gebied van webdesign. Daarnaast staat ons team van ontwerpers klaar om al uw vragen te beantwoorden.


Gerelateerde artikelen
Responsive web design vraagt om een integrale aanpak (deel 1)

Vraag vrijblijvend meer informatie
over onze diensten aan:
*
*


Multimedia & Internet
Website design
Website promotie
Online onderzoek
Website beheer
CD presentaties
Web-applicaties

Drukwerk & Print
Logo
Brochure
Beursmateriaal
Huisstijl
Advertentie
Verpakking

Gegevensbeleid

RSS feed

Zoekt u specifieke diensten? Portfolio: Wiki:
Diensten reclamebureau:
iPad /iPhone app laten maken
Android app laten maken
Diensten webdesignbureau
Website laten maken
Website bouwen
eCommerce internetbureau
Online webwinkel starten
Eenvoudige webwinkel beginnen
Professionele webshop laten maken
Webdesign
Logo ontwerpen
Huisstijl ontwerpen
Website ontwerpen
Webdesigner
Reclamebureau Amsterdam
Succesvolle webwinkel beginnen

Connexx Reclamebureau © 1999-2015